Duurzaam reizen

Duurzaam reizen.png

In enkele klikken boeken we een ticket naar de zon of een internationale bestemming voor een vrijgezellenfeestje of een citytrip.

Allemaal super leuk maar niet erg duurzaam voor het milieu of lokale culturen. Toch kun je toegeven aan je wanderlust op een meer duurzame manier

Planning

Ga minder vaak en minder ver op reis. Weet dat er ook mooie plekjes te ontdekken die minder ver van huis zijn. Doe wat opzoekwerk en plan leuke activiteiten of weekendjes in eigen land.

Pak niet teveel spullen mee op reis en koop vooral niet teveel nieuwe items. Het zijn de herinneringen die tellen en die worden gemaakt door dingen die je (samen) beleeft. Je hebt heus geen nieuwe kleding, accessoires of inflatables bijvoorbeeld nodig om er een fijne reis van te maken!

Wees tijdens je reis respectvol voor de eigenheid van een plek. Hou je bijvoorbeeld aan wandelpaden zodat je de fauna en flora niet beschadigd.

Transport

Beperk je vliegtuigreizen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om maar éénmaal per jaar het vliegtuig te nemen. Je kunt tot wel 90 procent CO2-uitstoot besparen door met de trein te reizen. Je kunt ook met de bus reizen, waarmee in vergelijking tot vliegen tot de helft aan CO2 uitgestoten wordt. Ik ben zelf al vaak op reis geweest met de bus. Filxbus heeft veel bestemmingen; zo reisde ik zelfs tot in Kopenhagen per bus. Wanneer je toch met het vliegtuig reist, kun je ervoor kiezen je uitstoot te compenseren.

Ter plaatse kun je gebruik maken van openbaar vervoer of deeleconomie zoals fietsen of steps.

Accomodatie

Slaap eens wat vaker in een bijzondere accommodatie of homestay or Airbnb. Je kunt ook gaan kamperen of eens couchsurfing proberen. Probeer de lokale bevolking steeds in het achterhoofd te houden en gedraag je respectvol. Het is niet omdat jij op vakantie bent dat je om 02:00 uur ‘s nachts op straat moet roepen na een avondje feesten.

Voeding

Besef dat wat je eet een grote impact kan hebben op het milieu. Het is logisch dat je op vakantie wat meer wil genieten, maar daarvoor hoef je bijvoorbeeld geen massa’s vlees te eten. Sta open voor lokale gerechten en geniet er bewust en met aandacht van. Overlaad je bord ook niet bij ‘all you can eat-buffetten’ om verspilling tegen te gaan.

Zero-waste

Wees jezelf bewust van hoe jouw acties de lokale omgeving kunnen beïnvloeden. Hoe je met afval omgaat, is daar uiteraard een belangrijk onderdeel van.

Het spreekt voor zich dat je geen afval achterlaat, maar denk ook aan de producten die je meeneemt en wat je koopt. Probeer zo veel mogelijk herbruikbare items te gebruiken (zoals drinkbussen en brooddozen) en hou papieren zakjes bijvoorbeeld bij om snack in mee te nemen. Je kunt ook opteren voor een blok zeep in een herbruikbaar doosje in plaats van flessen douchegel, ouderwetse scheermesjes (met verwisselbare mesjes) of tandpasta in tabletjesvorm in een glazen potje.

Wanneer je inzet op duurzaam toerisme, zet je je in voor de bescherming van het milieu, de natuur, het landschap en de oorspronkelijke cultuur van een bepaalde plek.

Heb je zelf nog tips dan horen we die graag via @thelifelab.be

Previous
Previous

Mindful traveling #TLL.Bookclub

Next
Next

#startto travel